06709434372

Miért ennyire fontos a fotós egy esküvőn?

Életetek egyik legszebb napjára készültök. A családotok és a barátaitok előtt örökre összekötitek az életeteket, férj és feleség lesztek. Elkezdődik a közös életetek, jöhet a tervezgetés, a gyerekek, a közös otthon. Egy ilyen fontos eseményt pedig mindenképpen meg kell örökíteni, nem is akárhogy! Ezért annyira fontos a fotós egy esküvőn!

Fontos azonban tudni, hogy egy esküvői fotós feladata nem merül ki annyiban, hogy a megbeszélt napon megjelenik egy fényképezővel. Ennél sokkal összetettebb feladatai vannak.

Tulajdonképpen mi a feladata egy esküvői fotósnak?

Érdemes még a fotós kiválasztása előtt tisztáznotok magatokban az esküvői fotós feladatait, hogy a személyes találkozásnál már úgy állhassatok elé, hogy mindet megbeszéltek a nagy nappal kapcsolatban. Egy jó szakember magától fogja mondani ezeket a dolgokat, de ne hagyjátok magatokat átverni egy nem elég lelkiismeretes fotós által! Mindenekelőtt mindenképpen be kell járnotok közösen az esküvő helyszíneit és részletesen átbeszélni, mi hol fog történni aznap. Ha lesz több helyszín is, érdemes bejárni vele az összes olyan helyet, ahol történnek fog valami. A lányos – és fiús háztól a templomig, de még a vacsora helyszínét is érdemes megmutatni neki. Tudnia kell, hol lesz a zenekar, hol van a konyha, hol ülnek majd a vendégek. A páron kívül a fotósnak mindenképpen egyeztetnie kell a vőféllyel vagy ceremóniamesterrel is, hiszen ő lesz majd az, aki irányítja az eseményeket és tud neki jelezni, ha szükséges. Arra az egy napra igazából csapattá kell válnia a szolgáltatóknak, hogy minden a lehető legjobban menjen.
Az esküvő napjának pontos tervéből sem szabad kihagyni a fotóst, hiszen ő az egyik, akinek minden mozzanatról tudnia kell, hiszen egy ilyen eseményen minden csak egyszer történik meg. Ha kell, a fotós kedvéért elkezdhet hamarabb öltözni a menyasszony és a vőlegény, hogy arról is készülhessenek felvételek, de ne maradjunk le a vendégek érkezéséről sem. A felkért fotósnak, gyorsnak, rugalmasnak, hatékonynak, ugyanakkor mindig kedvesnek és udvariasnak kell lennie, hiszen attól függetlenül, hogy hatalmas szerepe van, háttérben kell maradnia. Az egyik legnagyobb munka pedig csak azután kezdődik, hogy az ifjú pár jó eséllyel már régen a nászúton piheni ki az esküvő fáradalmait. A nagy napon készült több száz képet egyesével ki kell válogatni, ami nem kis feladat. Fontos, hogy mindenki jól nézzen ki rajta, hogy megfelelőek legyenek a fények, hogy tükrözze mindazt, ami ott történt. Ezek után az előhívás és az albumba rendezés következik, mely szintén nem kis feladat.

Miért érdemes két esküvői fotóst fogadni?

Nem kötelező, de érdemes két fotóst fogadni a nagy napra. Lehetőleg két olyan szakembert, akik egyébként is együtt dolgoznak és ismerik egymást. Mivel a vőlegény és a menyasszony nem egy helyen készülődik az eseményre, már alapból a nap elején adott egyszerre két olyan helyszín, ahol vétek lenne akár egy másodpercről is lemaradni. A jó fotós legfontosabb ismérve, hogy egyetlen fontos pillanatról sem szabad lemaradnia. Ezek a momentumok pedig nem feltétlenül a beállított képeknél jönnek majd elő.

Miért ennyire fontos az esküvői fotós/fotósok személye?

Mert bár nem ő a főszereplő, folyamatosan a középpontban van! Ő az, akinek mindenhol ott kell lennie, mindenkihez kedvesen kell szólnia és úgy kell megörökíteni a nagy napotokat, hogy nem zavarja a szertartás, az ebédet, a játékokat és a táncparketten zajló eseményeket sem. Ez a nap egyszeri és megismételhetetlen pillanatok gyűjtőhelye, melyeknek a nagy rohanásban a menyasszony és a vőlegény csak töredékét képes befogadni ott a helyszínen. Később azonban visszanézve a fotókat újra és újra átélhetik a nap minden egyes mozzanatát néhány nappal az esküvő után vagy hatvan évvel az első házassági évfordulójuk után is.

Esküvői fotós, esküvői videós csapat.